• Slide.gif

Навчально-методичні курси з проведення навчання і перевірки знань з радіаційної безпеки та радіаційного контролю при здійсненні окремих видів діяльності в сфері використання ядерної енергії для медичних закладів, що використовують джерела ІВГП


Мета курсу: набуття слухачами теоретичних знань та практичних навиків в роботі з джерелами іонізуючого випромінювання   генеруючого типу (далі -ДІВ), розуміння принципів їх роботи та взаємодії із навколишнім середовище, пацієнтами, персоналом та посадових осіб що забезпечують радіаційну безпеку.


Завдання курсу: вивчення принципу дії іонізуючого випромінювання на організм людини, функціональних основ, експлуатаційних характеристик джерел іонізуючого випромінювання генеруючого типу, знання принципів: безпеки поводження з ДІВ,  радіаційного  захисту персоналу та пацієнтів. Знати основні вимоги законодавства у сфері використання ядерної енергії необхідних для отримання ліцензії та безпечного провадження діяльності з ДІВ, ознайомлення із відповідною нормативно-правовою базою. 


Структура курсу (обсяг програми - 50 годин):

  1. Вступне заняття (2 год.)
  2. Модуль 1. Основні законодавчі та нормативно-техічні документи. Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки Уукраїни. Норми радіаційної безпеки України (4 год.)
  3. Модуль 2. Основи фізики та біології в застосуванні до радіаційного захисту (6 год.)
  4. Модуль 3. Основні види іонізуючих випромінювань.  Взаємодія іонізуючого випромінювання з речовиною. Біологічний вплив іонізуючого випромінювання на живий організм (6 год.)
  5. Модуль 4. Джерела іонізуючого випромінювання  генеруючого типу 4 год.)
  6. Модуль 5. Методи реєстрації іонізуючих випромінювань (6 год.)
  7. Модуль 6. Вимірювання іонізуючого випромінювання (4 год.)
  8. Модуль 7. Принципи радіаційного захисту. радіаційний контроль (4 год.)
  9. Модуль 8. Концепція культури безпеки. Забезпечення якості та радіаційної безпеки при використанні джерел іонізуючих випромінювань генеруючого типу (6 год.)
  10. Модуль 9. Радіаційна безпека при поводженні з джерелами іонізуючого випромінювання генеруючого типу (6 год.)
  11. Підсумковий контроль (2 год.)

Положення про навчально-методичні курси з проведення навчання і перевірки знань з радіаційної безпеки та радіаційного контролю при здійсненні окремих видів діяльності в сфері використання ядерної енергії для медичних закладів, що використовують джерела іонізуючого випромінювання генеруючих типів у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя - наказ №4/7-1036 від 23.12.2022.


Постійно діюча комісія з проведення навчання та перевірки знань норм, правил і стандартів з радіаційної безпеки, у наступному складі:

  • Євгенія ЯВОРСЬКА – завідувачка кафедри біотехнічних систем Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, к.т.н., доцент – голова комісії [посвідчення];
  • Павло ТИМКІВ – старший викладач кафедри біотехнічних систем Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, к.т.н. – секретар комісії [посвідчення];
  • Микола ХВОСТІВСЬКИЙ – доцент кафедри біотехнічних систем Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, к.т.н., доцент – член комісії [посвідчення];
  • Микола ДРОСИК – лікар рентгенолог другої кваліфікаційної категорії, комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» [посвідчення].

Електронний навчальний курс


Зв'язатися з кафедрою щодо запису на курс