• Slide.gif

Міжнародне співробітництво

Міжнародна діяльність університету та кафедри біотехнічних систем спрямована на інтеграцію у світовий та європейський науковий та освітній простір шляхом розвитку академічної мобільності, навчання іноземних громадян, співробітництва з університетами-партнерами, участі у європейських програмах академічної мобільності студентів та викладачів, спільних освітніх програмах двох дипломів, практики, стажування та підвищення кваліфікації з метою підвищення якості навчання та наукових досліджень.

Міжнародна співпраця університету проводиться у відповідності до принципів європейської декларації вищих навчальних закладів Великої Хартії Університетів – Magna Carta Universitatum, учасником якої він є з 2005 року. Університет є членом Європейської Асоціації Університетів, закордонним членом Мережі Вищих Інженерних Шкіл Франції «n+i», членом Балтійської університетської програми BUP та Міжнародної Асоціації наукових та технічних бібліотек університетів IATUL.

В університеті функціонують 12 міжнародних освітніх центрів відомих світових компаній, серед них: регіональна мережева академія СІSСО; сертифікаційний центр VUE; регіональний навчальний центр Schneider ЕІесtrіс; академія Місrosoft ІТ.

Університет співпрацює за прямими договорами з 95 університетами світу, зокрема Польщі, Німеччини, Франції, Швеції, Іспанії, Словаччини, Румунії, Литви, США, Канади та Великобританії. За 2019 рік збільшилась кількість двосторонніх угод. Реалізуються двосторонні угоди про спільні освітні програми двох дипломів з університетами «Люблінська Політехніка» та «Опольська Політехніка» (Польща), Університетом прикладних наук міста Шмалькальден (Німеччина), Міжнародною вищою школою комп’ютерних наук та інформаційних технологій міста Сержі (Франція), Вищою школою управління охороною праці в Катовіцах (Польща), а також міжінституційні угоди в рамках європейської програми академічної мобільності Еразмус+ з Університетом Валенсії (Іспанія), Каунаським технологічним університетом (Литва), університетами «Люблінська Політехніка» ,«Опольська Політехніка», Вроцлавським економічним університетом та Вищою школою в Нисі (Польща), Університетом в Кошице (Словаччина), Політехнікою Бялостоцькою (Польща) та Університетом прикладних наук Шмалькальдена (Німеччина).

Впродовж 2019 року 146 студентів університету стали учасниками програм академічної мобільності, зокрема з метою навчання – 44 особи, з них за програмою ступеневої мобільності: програма подвійних дипломів – 16 студентів, кредитна мобільність – 28, практика – 103.

Загальна кількість виїздів працівників та студентів за межі України у 2019 році становить 197 (у 2018 – 177), в тому числі науково-педагогічних працівників з метою стажування та підвищення кваліфікації – 25 (у 2018 – 19 осіб); проведення наукових досліджень – 4 (у 2018 – 6 осіб); участь у проектах – 7; участь у міжнародних семінарах, конференціях – 14 (у 2018 – 9 осіб); організація міжнародного співробітництва – 6 (у 2018 – 15 осіб); студентів –141 (у 2018 –121).

У 2019 році університет відвідали понад 55 осіб – представників та науковців з закордонних вищих навчальних закладів, асоціацій та компаній з Республіки Польща, Федеративної Республіки Німеччина, Словаччини, Китаю, Хорватії, Франції, Великобританії, Румунії, Естонії, США, Індії, Боснії та Герцеговини.

Розвиток спільних програм, зокрема програм двох дипломів, є одним з пріоритетних напрямків розвитку міжнародного співробітництва університету. Програми двох дипломів реалізуються з Люблінською Політехнікою (Польща) за усіма магістерськими спеціальностями університету.

У 2019 році 18 студентів та 13 викладачів університету прийняли участь в програмі академічної мобільності Еразмус +: Університет Валенсії (Іспанія), Університет прикладних наук в Нисі (Польща), Каунаський технологічний університет (Литва), Університет м. Шмалькальден (Німеччина), Технологічний університет Кошице (Словаччина), Політехніка Бялостоцька (Польща). Також університет приймав викладачів з європейських університетів за програмою «Еразмус+» з Університету прикладних наук м. Шмалькальден, з Університету прикладних наук у Нисі та з Вроцлавського економічного університету.

У 2019 році 9 викладачів та науковців університету проводили наукові дослідження та стажувалися у Люблінській політехніці (Польща), Суспільній академії наук (Польща), Університеті Валенсії (Іспанія) та в Державній вищій професійній школі у Нисі (Польща), Жешівському університеті (Польща), Вищій школі безпеки в Познані (Польща) та ін.: терміном понад 3 місяці – 1 стажування, до 3 місяців –3 стажування та терміном до 1 місяця – 5 стажувань.

В університеті розвиваються також програми академічної мобільності, невід’ємною частиною яких є виробнича практика та стажування. Щороку значна кількість студентів проходить практику у компанії «Устронянка», м. Устронь, Польща (2019 рік – 48 чоловік), у литовських компаніях м. Таураге, Литва (2019 – 45 студентів), за програмою «Аполло», Німеччина (2019 – 3 студенти), за програмою «Агрімпульс», Швейцарія (2019 – 7 студентів), за програмою Mitacs Globalink Research Internship, Канада (2019 – 1 студент).

У 2019 році в ТНТУ виконувалось 7 освітніх міжнародних проектів за програмою Еразмус+:

  • за напрямом КА1: «Навчальна мобільність» університет входив у консорціуми шести європейських проектів академічної мобільності університетів Польщі, Словаччини, Литви, Німеччини та Іспанії;
  • за напрямом KA2: «Розвиток потенціалу вищої освіти» – «Розвиток інфраструктури мережі для підтримки молодіжного інноваційного підприємництва на базі платформи FABLAB».

Також університет цьогоріч став членом консорціуму п’ятирічного міжнародного проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що виконується Глобал Комьюнітіз (Global Communities): «Децентралізація пропонує кращі результати і ефективність «ДОБРЕ» спільно з Краківським економічним університетом, та учасником двоступеневого проекту BUP (Baltic University Program) «Інтернаціоналізація на практиці – Швеція, Україна та Білорусь».

У цьому році ТНТУ завершив участь у Програмі розвитку лідерського потенціалу університетів України, яка є інноваційним проектом з формування культури лідерства у вітчизняній вищій освіті. Програма впроваджувалась Британською Радою з 2016 по 2019 рр. у партнерстві з Інститутом вищої освіти Національної академії педагогічних наук України та Фундацією лідерства для вищої освіти (Велика Британія), а також за підтримки Міністерства освіти і науки України.

В 2018 році наш університет розпочав співпрацю з Корпусом Миру в Україні. У 2019 році на кафедрі працював волонтер Тімоті Вілсон, який разом з викладачами кафедри активно залучав студентів до процесу вивчення англійської мови.

В рамках співпраці з волонтером для викладачів англійської мови відбувся майстер-клас з використання технології спільного викладання з метою її подальшого впровадження у навчальний процес, започатковано роботу Клубу англійської мови для студентів та безкоштовні курси для викладачів університету.

Університет продовжує свою роботу у рамках проекту Британської Ради (British Council) «Англійська мова для університетів». Метою проекту є допомога в підвищенні стандартів рівня володіння англійською мовою серед науково-педагогічних працівників та студентів у вищих навчальних закладах України.

У центрі іноземних мов продовжували роботу курси англійської, польської та німецької мов. Загалом впродовж 2019 року навчалося 128 курсантів. В тому числі група підготовки до здачі екзамену Aptis – 11 викладачів; група вивчення польської мови – 14 студентів; група вивчення німецької мови – 17 студентів; група вивчення англійської мови – 37 студентів, сертифікація з польської мови – 26.

За довідками про міжнародну діяльність ТНТУ просимо звертатись у Відділ міжнародного співробітництва: м.Тернопіль, вул. Руська, 56, корпус № 2, к.30, тел.: (0352) 51-97-29